Psychotherapie op maat van jongvolwassenen
Psychotherapie biedt een veilige ruimte om gedachten en gevoelens te verkennen, vaardigheden te ontwikkelen en sterker uit deze uitdagingen te komen.
Onze psychologen/pedagogen werken o.a. op basis van de volgende therapievormen:
-
Cognitieve gedragstherapie (CGT): helpt jongvolwassenen om negatieve gedachten en gedragspatronen te veranderen of er anders mee om te gaan
-
Oplossingsgerichte therapie: benadrukt het kijken naar oplossingen en naar wat je vooruit kan helpen in plaats van te blijven hangen in het negatieve
-
Systeemtherapie: richt zich op de interacties en relaties binnen het gezin
- Gestalttherapie: richt zich op het hier en nu en werkt ervaringsgericht
Cognitieve gedragstherapie bij jongvolwassenen
Cognitieve gedragstherapie (CGT) heeft een stevige wetenschappelijke basis en is heel effectief. Het idee is dat de manier waarop je naar dingen kijkt, invloed heeft op hoe je je voelt en wat je doet. Net zoals de manier hoe je je voelt een invloed heeft op de manier hoe je naar dingen kijkt en je gedrag ook een invloed heeft op je denken en je emoties. Bijvoorbeeld, als je denkt dat je nooit zal slagen voor je examen, stel je vaker uit om te beginnen met studeren waardoor je effectief je slaagkansen vermindert.
Daarnaast kan ook Acceptance en Commitment Therapy (ACT) je helpen om beter om te gaan met ongemakken en stress, zoals druk van school of sociale situaties.
Samen werken we aan het versterken van jouw mindset, zodat je beter kunt omgaan met de uitdagingen die je tegenkomt !
Oplossingsgerichte therapie bij jongvolwassenen
Oplossingsgerichte therapie helpt je om te focussen op concrete oplossingen, zodat je niet vast blijft zitten in je problemen. In plaats van alleen te kijken naar wat er moeilijk is, ontdekken we samen hoe jij de veranderingen realiseert die je wil zien in je leven. We onderzoeken samen wat je al goed doet en hoe je kleine stappen zet richting verandering.
Deze therapie biedt je de kans om een positieve en betekenisvolle weg vooruit te vinden.
Systeemtherapie bij jongvolwassenen
Systeemtherapie voor kinderen richt zich op het verbeteren van de relaties binnen een gezin. Tijdens de sessies komt bijvoorbeeld het gezin samen om te praten over hun gevoelens en communicatie. De psycholoog helpt hen te begrijpen hoe ze met elkaar omgaan en wat dit voor gevolgen heeft. Ze ontdekken sterke punten en bedenken samen oplossingen voor problemen zoals dagelijkse ruzies.
Gestalttherapie bij jongvolwassenen
Gestalttherapie is een ervaringsgerichte benadering die jongvolwassenen helpt om meer in het moment te leven en hun emoties te begrijpen. Gestalttherapie richt zich op het verkennen van je huidige ervaringen en hoe deze je beïnvloeden. Door bewust te worden van je gevoelens en gedachten, krijg je meer inzicht in jezelf. Dit bevordert je authenticiteit en helpt je om sterker verbinding te maken met anderen, of het nu gaat om vriendschappen, liefde of werkrelaties. Het helpt je om jezelf beter te begrijpen en je plek in de wereld te vinden.
Zo gaan we te werk
-
Aanmelding
-
Maak op onze website een afspraak voor een intakegesprek. Dat gaat snel en eenvoudig.
- De afspraken staan ongeveer 6 tot 8 weken op voorhand beschikbaar. Zo houden we onze wachttijden kort.
1 -
-
Intakegesprek
- We brengen je vraag in kaart en luisteren naar je verwachtingen.
- We bespreken hoe we je verder kunnen helpen.
2 - We brengen je vraag in kaart en luisteren naar je verwachtingen.
-
Psychotherapie
- Je krijgt een vaste psycholoog / psychotherapeut met de juiste kennis en ervaring.
- We werken in het begin op wekelijkse of tweewekelijkse basis.
- We gaan actiegericht en/of ervaringsgericht met je aan de slag, zodat je ook echt stappen vooruit zet.
3 - Je krijgt een vaste psycholoog / psychotherapeut met de juiste kennis en ervaring.
-
Terugbetaling
Je hebt recht op de terugbetalingsregeling van je mutualiteit. (Zie Tarieven & Terugbetaling)
4 -
Nazorg
Je kan na je traject ook contact blijven houden.
5
Meer weten?
Alle vragen & antwoorden-
Hoe maak ik een eerste afspraak?
Je kan een eerste afspraak maken via onze website. Als je op de knop ‘Maak een afspraak’ klikt, zie je de beschikbare tijdstippen in Kortrijk en Gent en vul je het aanmeldformulier in.
Het is mogelijk dat je bevestigingsmail in je spambox terechtkomt. Gelieve die dus indien nodig even te controleren.Je kan via onze website geen afspraak maken bij een geconventioneerd psycholoog. Dat kan wel via www.elpen.be
-
Kan ik via de website een afspraak maken voor begeleiding of psychotherapie bij een geconventioneerd psycholoog?
Nee, dat kan niet. De beschikbare geconventioneerde uren bij onze psychologen/pedagogen zijn immers beperkt en enkel bedoeld voor kwestbare groepen. Je vindt op de website www.elpen.be een overzicht van alle (deels) geconventioneerde psychologen in je regio.
-
Waarom zit in de kostprijs van de intake ook een gedeelte voor coördinatie- en administratiekosten inbegrepen?
Dit bedrag is een vergoeding voor het werk van de coördinator die het centrale aanspreekpunt is in onze praktijk. De coördinator bereidt je administratief en inhoudelijk dossier voor, wijst je toe aan de meest geschikte medewerker en formuleert therapeutische of psychodiagnostische aandachtspunten. Op die manier bewaken wij onze kwaliteit en professionaliteit.
-
Hoe lang is de wachttijd voor de start van begeleiding, coaching of psychotherapie?
Wij hebben relatief korte wachttijden omdat we het aantal intakegesprekken via onze website beperken. Gemiddeld bedraagt de wachttijd na het intakegesprek enkele weken. We houden daarbij ook rekening met de dringendheid van je aanmelding.
Voor begeleiding of psychotherapie aan een geconventioneerd tarief zijn er echter wel lange wachttijden. Je kan je hiervoor echter niet via onze website aanmelden. Je vindt een overzicht van de (deels) geconventioneerde psychologen in je regio op www.elpen.be.
Heb je een vraag?
Je vindt het antwoord wellicht in onze lijst met veelgestelde vragen.
Je kan anders gerust even contact opnemen.