Veelgestelde vragen


 • Waar staan jullie voor?

  Groepspraktijk Eclips is een groepspraktijk van erkende klinisch psychologen en pedagogen die een bijkomende therapeutische of psychodiagnostische opleiding hebben genoten of daarvoor in opleiding zijn. We werken ook met een erkende loopbaanbegeleider/stress- en burn-outcoach. De belangrijkste kernwaarde in onze missie is professionaliteit: wetenschappelijk onderbouwde begeleiding, psychotherapie en psychodiagnostiek.

 • Hoe maak ik een eerste afspraak?

  Je kan een eerste afspraak maken via onze website. Als je op de knop ‘Maak een afspraak’ klikt, zie je de beschikbare tijdstippen en vul je het aanmeldformulier in. Zo verliezen we op het intakegesprek geen tijd met het noteren van administratieve informatie.

  Het is mogelijk dat je bevestigingsmail in je spambox terechtkomt. Gelieve die dus indien nodig even te controleren. Als je bijkomende informatie wenst, kan je een e-mail sturen naar info@groepspraktijk-eclips.be of bellen naar het nummer 056 32 58 59. 

 • Is een intakegesprek verplicht?

  Ja, dat klopt. Op het intakegesprek beluisteren we je vraag en leggen we de eerste klemtonen voor de verdere aanpak.  Dit stelt ons o.a. in staat om te beslissen welke medewerker van Eclips goed voor je geschikt is op basis van inhoudelijke specialisatie en persoonlijke stijl. Zo ben je zeker dat je bij de juiste psycholoog, pedagoog of coach terecht komt. Wij houden natuurlijk ook rekening met je persoonlijke voorkeur. 

  Als je je aanmeldt voor loopbaanbegeleiding met VDAB loopbaancheques is het intakegesprek gratis en zijn er ook geen dossierkosten.

  Voor een intelligentieonderzoek voor terugbetaling logopedie is geen intakegesprek nodig en zijn er ook geen dossierkosten.

 • Hoe lang duurt een intakegesprek?

  De duur van een intakegesprek varieert volgens de complexiteit van je aanmelding. Wij nemen voldoende tijd om je vraag in kaart te brengen zodat wij kunnen inschatten welke psycholoog het meest geschikt is om je verder te ondersteunen. Op het intakegesprek is er ook tijd om al je vragen te beantwoorden en leggen we samen de eerste klemtonen voor de verdere aanpak. Zo krijg je een goed beeld van wat je kan verwachten.

 • Hoelang zijn de wachttijden voor de start van begeleiding, coaching of psychotherapie?

  Wij hebben korte wachttijden omdat we het aantal intakegesprekken via onze website beperken. Gemiddeld bedraagt de wachttijd na het intakegesprek enkele weken, maar vaak is dat ook sneller. We houden daarbij ook rekening met de dringendheid van je aanmelding. We laten je enkel op intakegesprek komen als we je ook relatief snel daarna kunnen verder helpen. Je vindt de beschikbare tijdstippen voor een intakegesprek via de knop 'Maak een afspraak'.

 • Hoe lang zijn de wachttijden voor een psychodiagnostisch onderzoek?

  De wachttijd voor een psychodiagnostisch onderzoek is voor kinderen en jongeren gemiddeld twee tot drie weken. Voor volwassenen is de wachttijd na het intakegesprek meestal tussen de 4 en 6 weken. Wij hebben korte wachttijden omdat we het aantal intakegesprekken via de website beperken.

 • Hoe lang op voorhand kan ik een afspraak maken voor een intakegesprek?

  Je kan meestal 4 tot 5 weken op voorhand een afspraak maken. De beschikbare afspraken worden voortdurend aangevuld. 

 • Moet mijn zoon/dochter ook op het intakegesprek aanwezig zijn?

  Ja, het is in principe aangewezen dat je zoon/dochter ook op het intakegesprek aanwezig is. Als je je zoon/dochter omwille van een specifieke reden liever niet meebrengt naar het intakegesprek kan dat natuurlijk ook.

 • Hoe werken jullie? Wat mogen we van de begeleiding, coaching of psychotherapie verwachten?

  Er bestaan grote verschillen in de manier waarop psychologen werken. Elke psycholoog heeft een eigen persoonlijke stijl, maar verschilt ook op het vlak van opleiding en specialisatie. Het is belangrijk dat je daar zicht op hebt, zodat je weet of die psycholoog wel voor je geschikt is.  
  Wij werken in Eclips hoofdzakelijk vanuit de cognitieve gedragstherapie, de oplossingsgerichte therapie en op basis van coachingtechnieken. Dat betekent dat wij sterk wetenschappelijk, doelgericht en actiegericht te werk gaan. Bij ons wordt niet alleen 'geluisterd' en 'gepraat', maar ook 'geoefend' en 'gewerkt'. Zo maak je sneller vorderingen. We houden natuurlijk ook rekening met je persoonlijke voorkeuren.

 • Hoe werken jullie op het vlak van psychodiagnostiek?

  Wij zijn een gespecialiseerd psychodiagnostisch team en werken multidisicplinair in samenwerking met een (kinder)neuroloog of een (kinder-en jeugd)psychiater. De onderzoeken in onze praktijk gebeuren uitsluitend in teamverband en met interne supervisie. Je vindt meer informatie over onze psychodiagnostische werking op onze website bij 'Aanbod en werkwijze'.

 • Hoe lang duurt de begeleiding, coaching of psychotherapie?

  Dat is natuurlijk voor iedereen verschillend, maar gemiddeld duurt een traject enkele maanden omdat wij voorstander zijn van een efficiënte en kortdurende begeleiding. 'Zo lang als nodig, en zo kort als mogelijk' is ons basisprincipe. In het begin kom je in principe wekelijks of tweewekelijks op gesprek en na een tijdje wordt de frequentie afgebouwd. De therapie wordt meestal afgerond als je genoeg vorderingen hebt gemaakt en je zelfstandig op de ingeslagen weg verder kunt.

 • Hoe kan ik betalen?

  Op het intakegesprek kan je cash betalen, met payconiq of je bankkaart.
  Voor een sessie bij een psycholoog, pedagoog of coach kan je cash betalen of met payconiq. Om onze administratie eenvoudig te houden, vragen we je na elke sessie af te rekenen.

  De betaling van een psychodiagnostisch onderzoek gebeurt uitsluitend per overschrijving.

  Een intelligentieonderzoek voor terugbetaling logopedie kost inclusief verslag 145 euro en moet cash of met payconiq betaald worden op het moment van het onderzoek.

 • Hoe werkt de terugbetaling?

  Je hebt recht op de terugbetalingsregeling van je mutualiteit. De terugbetaling is per mutualiteit verschillend. Je vindt hierover alle informatie op onze pagina ‘Tarieven en Terugbetaling’.

  Er bestaat sinds kort in beperkte mate ook een geconventioneerde terugbetalingsregeling vanuit de overheid, maar die is niet van toepassing op de werking van een onafhankelijke psychologenpraktijk. 

 • Hoeveel kost loopbaanbegeleiding met VDAB loopbaancheques?

  Je eerste loopbaancheque is goed voor 4 uur begeleiding en kost slechts 40 euro. Daarna kan je een tweede loopbaancheque aanvragen voor 3 uur begeleiding die ook 40 euro kost.
  Loopbaancheques bestellen

 • Hoelang blijven mijn loopbaancheques geldig?

  Je loopbaancheque blijft 3 maanden geldig. De geldigheidsdatum staat vermeld op je cheque. Start dus voor deze datum met je begeleiding. Als je je loopbaancheque niet tijdig gebruikt, krijg je wel het geld van je cheque terug.

 • Wat gebeurt er als je de uren van je loopbaancheque niet volledig opneemt?

  Als je 12 maanden na de start van je loopbaanbegeleidingstraject nog niet alle uren hebt opgenomen, verlies je die uren. Als het over je eerste loopbaancheque van 4 uur gaat, kan je wel nog een tweede cheque aanvragen.

Heb je een vraag?

Raadpleeg dan zeker even onze lijst met veelgestelde vragen.
Je kan ook gewoon even bellen of mailen.

Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×