Veelgestelde vragen


 • Waar staan jullie voor?

  Groepspraktijk Eclips is een groepspraktijk van erkende klinisch psychologen en pedagogen die een bijkomende therapeutische of psychodiagnostische opleiding hebben genoten of daarvoor in opleiding zijn. We werken ook met een erkende loopbaanbegeleider/stress- en burn-outcoach. De belangrijkste kernwaarden in onze missie zijn professionaliteit en hulp op maat. Ons team is hoogopgeleid en beschikt over veel medewerkers met een lange ervaring. 

 • Hoe maak ik een eerste afspraak?

  Je kan een eerste afspraak maken via onze website. Als je op de knop ‘Maak een afspraak’ klikt, zie je de beschikbare tijdstippen in Kortrijk en Gent en vul je het aanmeldformulier in. Zo verliezen we op het intakegesprek geen tijd met het noteren van administratieve informatie.

  Het is mogelijk dat je bevestigingsmail in je spambox terechtkomt. Gelieve die dus indien nodig even te controleren. Als je bijkomende informatie wenst, kan je een e-mail sturen naar info.kortrijk@groepspraktijk-eclips.be of info.gent@groepspraktijk-eclips.be.

 • Is een intakegesprek verplicht?

  Ja, dat klopt. Op het intakegesprek beluisteren we je vraag en leggen we de eerste klemtonen voor de verdere aanpak.  Dit stelt ons o.a. in staat om te beslissen welke medewerker van Eclips goed voor je geschikt is op basis van inhoudelijke specialisatie en persoonlijke stijl. Zo ben je zeker dat je bij de juiste psycholoog, pedagoog of coach terecht komt. Wij houden natuurlijk ook rekening met je persoonlijke voorkeur. 

  Als je je aanmeldt voor loopbaanbegeleiding met VDAB loopbaancheques is de intake gratis.

  Voor een intelligentieonderzoek voor terugbetaling logopedie is geen intake nodig. Je kan hiervoor rechtstreeks je afspraak reserveren op onze website.

 • Hoe lang duurt een intakegesprek?

  De duur van een intakegesprek varieert volgens de complexiteit van je aanmelding. Wij nemen voldoende tijd om je vraag in kaart te brengen zodat wij kunnen inschatten welke medewerker van Eclips het meest geschikt is. Op het intakegesprek is er ook tijd om al je vragen te beantwoorden en leggen we samen de eerste klemtonen voor de verdere aanpak op het vlak van psychotherapie of psychodiagnostiek. Zo krijg je een goed beeld van wat je kan verwachten.

 • Waarom is er een coördinatie- en administratiekost?

  Op het intakegesprek vragen we je ook om een coördinatie- en administratiekost te vereffenen. Dit bedrag is een vergoeding voor het werk van de coördinator die het centrale aanspreekpunt is van onze praktijk en hiervoor je administratief en inhoudelijk dossier voorbereidt en opmaakt, je toewijst aan de meest geschikte Eclipsmedewerker en therapeutische of psychodiagnostische aandachtspunten voor deze medewerker formuleert. Op die manier bewaken wij o.a. onze kwaliteit en professionaliteit.

 • Hoe lang is de wachttijd voor een intakegesprek?

  In de meeste gevallen kan je binnen de tien dagen een afspraak maken voor een intakegesprek. We zetten slechts een beperkt aantal afspraken op onze website beschikbaar omdat we onze wachttijden willen beperken.

  Wij hebben een vestiging in Kortrijk en in Gent. Als er in één van de twee vestigingen op korte termijn geen afspraak meer beschikbaar is, kan je op onze webste altijd even kijken of je sneller terecht kan in onze andere vestiging, als die andere vestiging ook goed voor je bereikbaar is.

 • Hoelang is de wachttijd voor de start van begeleiding, coaching of psychotherapie?

  Wij hebben relatief korte wachttijden omdat we het aantal intakegesprekken via onze website beperken. Gemiddeld bedraagt de wachttijd na het intakegesprek enkele weken. We houden daarbij ook rekening met de dringendheid van je aanmelding. We laten je enkel op intakegesprek komen als we je ook relatief snel daarna kunnen verder helpen. Je vindt de beschikbare tijdstippen voor een intakegesprek via de knop 'Maak een afspraak'.

 • Hoe lang is de wachttijd voor een psychodiagnostisch onderzoek?

  De wachttijd voor een psychodiagnostisch onderzoek is voor kinderen en jongeren gemiddeld 3 tot 6 weken nadat je het onderzoek hebt gereserveerd. Voor volwassenen is deze wachttijd meestal 3 tot 8 weken. Wij hebben korte wachttijden omdat we het aantal aanmeldingen via de website beperken.

 • Hoe lang op voorhand kan ik een afspraak maken voor een intakegesprek?

  Je kan meestal 4 tot 5 weken op voorhand een afspraak maken. De beschikbare afspraken worden stelselmatig aangevuld. 

 • Moet mijn zoon/dochter ook op het intakegesprek aanwezig zijn?

  Ja, het is in principe aangewezen dat je zoon/dochter ook op het intakegesprek aanwezig is. Als je je zoon/dochter omwille van een specifieke reden liever niet meebrengt naar het intakegesprek kan dat natuurlijk ook.

 • Hoe werken jullie? Wat mogen we van de begeleiding, coaching of psychotherapie verwachten?

  Er bestaan grote verschillen in de manier waarop psychologen werken. Elke psycholoog heeft natuurlijk een eigen persoonlijke stijl, maar verschilt vooral ook op het vlak van opleiding en specialisatie. Het is belangrijk dat je daar zicht op hebt, zodat je weet of die psycholoog wel voor je geschikt is.  
  Wij werken in Eclips hoofdzakelijk vanuit de cognitieve gedragstherapie, de oplossingsgerichte therapie, het systemisch denken, de gestaltherapie en coachingtechnieken. Dat betekent dat wij afhankelijk van je concrete situatie en je persoonlijke voorkeur wetenschappelijk, actiegericht of ervaringsgericht te werk gaan. Zo maak je sneller vorderingen. 

 • Hoe werken jullie op het vlak van psychodiagnostiek?

  Wij hebben een gespecialiseerd psychodiagnostisch team voor kinderen en jongeren en daarnaast een afzonderlijk team voor volwassenen. We werken multidisicplinair in samenwerking met een (kinder)neuroloog of een (kinder-en jeugd)psychiater. De onderzoeken in onze praktijk gebeuren uitsluitend in teamverband en met interne supervisie en validering. Onderzoeken naar ADHD, autisme, persoonlijkheidsstoornissen, enz. behoren tot het domein van de klinische psychodiagnostiek. Dat betekent dat 'testen' slechts een (relatief klein) onderdeel (mogen) uitmaken van het onderzoek.

  Kwaliteitsvolle onderzoeken naar klinische diagnoses vragen een grote klinische expertise, kennis en specialisatie. We hebben een ruime expertise in (complexe) differentiaaldiagnostische vragen zoals bijvoorbeeld het onderscheid tussen ADHD en autisme, OCD en autisme, trauma en autisme of (bij volwassenen) tussen borderline en autisme. Je vindt meer informatie over onze psychodiagnostische werking op onze website bij 'Aanbod en werkwijze'.

 • Hoe lang duurt de begeleiding, coaching of psychotherapie?

  Dat is natuurlijk voor iedereen verschillend, maar gemiddeld duurt een traject enkele maanden omdat wij voorstander zijn van een efficiënte en kortdurende begeleiding. 'Zo lang als nodig, en zo kort als mogelijk' is ons basisprincipe. In het begin kom je in principe wekelijks of tweewekelijks op gesprek en na een tijdje wordt de frequentie afgebouwd. De therapie wordt meestal afgerond als je genoeg vorderingen hebt gemaakt en je zelfstandig op de ingeslagen weg verder kunt.

 • Hoe kan ik betalen?

  Je kan cash betalen of met een QR code.
  Om onze administratie eenvoudig te houden, vragen we je na elke sessie af te rekenen.

  De betaling van een psychodiagnostisch onderzoek gebeurt uitsluitend per overschrijving.

  Een intelligentieonderzoek voor terugbetaling logopedie moet cash of met een QR code betaald worden bij de start van het onderzoek.

 • Hoe werkt de terugbetaling?

  Je hebt recht op de terugbetalingsregeling van je mutualiteit. De terugbetaling is per mutualiteit verschillend. Je vindt hierover alle informatie op onze pagina ‘Tarieven en Terugbetaling’.

  Er bestaat sinds kort in beperkte mate ook een geconventioneerde terugbetalingsregeling vanuit de overheid. In onze praktijk werken op dit moment echter geen geconventioneerde psychologen of pedagogen.

 • Hoeveel kost loopbaanbegeleiding met VDAB loopbaancheques?

  Je eerste loopbaancheque is goed voor 4 uur begeleiding en kost slechts 40 euro. Daarna kan je een tweede loopbaancheque aanvragen voor 3 uur begeleiding die ook 40 euro kost.
  Loopbaancheques bestellen

 • Hoelang blijven mijn loopbaancheques geldig?

  Je loopbaancheque blijft 3 maanden geldig. De geldigheidsdatum staat vermeld op je cheque. Start dus voor deze datum met je begeleiding. Als je je loopbaancheque niet tijdig gebruikt, krijg je wel het geld van je cheque terug.

 • Wat gebeurt er als je de uren van je loopbaancheque niet volledig opneemt?

  Als je 12 maanden na de start van je loopbaanbegeleidingstraject nog niet alle uren hebt opgenomen, verlies je die uren. Als het over je eerste loopbaancheque van 4 uur gaat, kan je wel nog een tweede cheque aanvragen.

Heb je een vraag?

Raadpleeg dan zeker even onze lijst met veelgestelde vragen.
Je kan ook gewoon even bellen of mailen.

Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×