Beperkte telefonische bereikbaarheid tijdens de zomervakantie! Je kan wel altijd een mailtje sturen.

VESTIGING KORTRIJK: telefonisch niet bereikbaar van 13 juli tot 9 augustus VESTIGING GENT: telefonisch niet bereikbaar van 11 tot 31 juli en van 14 tot 18 augustus

Psychodiagnostisch onderzoek

Wij zijn gespecialiseerd in multidisciplinair psychodiagnostisch onderzoek naar ADHD, Autisme (ASS), hoogbegaafdheid, trauma (PTSS) ... Je kan bij ons ook aankloppen voor een tweede opinie. We hebben veel ervaring met (complexe) differentiaaldiagnostische vragen zoals bijvoorbeeld het onderscheid tussen ADHD en autisme, OCD en autisme, trauma en autisme, borderline en autisme, ...

Je kan als volwassene ook bij ons terecht voor een onderzoek naar persoonlijkheidsstoornissen (bijv. borderline, narcisme, ...) of voor een actualisering van een of andere diagnose uit je kindertijd.

Alle onderzoeken gebeuren in samenwerking met een neuroloog, kinder-en jeugdpsychiater of psychiater.

Maak kennis met ons stappenplan

Onze teamwerking en jarenlange klinische ervaring staan borg voor kwaliteit. Wij volgen hierbij de richtlijnen van het Kwaliteitscentrum voor diagnostiek.

  • Aanmelding

    • Maak op onze website een afspraak voor een intakegesprek. Dat gaat snel en eenvoudig.

    • De afspraken staan ongeveer 6 tot 8 weken op voorhand beschikbaar. Zo houden we onze wachttijden kort.

    1
  • Intakegesprek

    • We brengen je vraag in kaart en luisteren naar je verwachtingen.

    • We geven je advies over de werkwijze die voor jou het meest aangewezen is. We beginnen nooit zomaar aan een onderzoek zonder na te gaan of het onderzoek wel zinvol is.

    • We informeren je over de onderdelen van het onderzoek, de tijdsplanning en de kostprijs.

    2
  • Werkwijze

    • Elk onderzoek naar ontwikkelingsstoornissen start met een studie over de (vroege) kinder/tienertijd.

    • Als er meerdere hypotheses mogelijk zijn (bijvoorbeeld ASS en/of AD(H)D en/of hoogbegaafdheid, ...) werken we stap voor stap. We analyseren dan eerst de tussentijdse resultaten voordat we verder gaan in een bepaalde richting. Zo vermijden we om onnodige onderzoeken te doen.

    3
  • Psychodiagnostisch onderzoek

    • Het onderzoek gebeurt door een gespecialiseerd psycholoog die in teamverband werkt.

    • In de meeste gevallen bestaat een onderzoek uit 4 onderzoeksdelen van 1,5 tot 2 uur. Bij kinderen van de basisschool is er ook een schoolgedeelte. Bij complexere onderzoeksvragen zoals bijvoorbeeld een onderzoek naar ADHD én autisme zijn er meestal 6 onderzoeksdelen.

    • Wij werken samen met een kinder- en jeugdpsychiater, een kinderneuroloog, een psychiater of een neuroloog voor de eventuele bevestiging van de diagnose.

    4
  • Eindbespreking en verslag

    • We voorzien een uitgebreide eindbespreking.

    • Je ontvangt een uitgebreid verslag met veel praktische informatie zodat je er ook verder mee aan de slag kan. Het verslag is geen eindpunt, maar biedt je een nieuwe start.

    5
  • Terugbetaling

    6
  • Begeleiding of psychotherapie

    • Je kan na je onderzoekstraject bij ons terecht voor verdere begeleiding, coaching of psychotherapie

    7

Intelligentieonderzoek voor terugbetaling logopedie

Wij doen alle verbale en niet-verbale intelligentieonderzoeken voor terugbetaling van logopedie voor kinderen vanaf 2,5 jaar.

Je kan hiervoor rechtstreeks een afspraak maken op onze website.

Het verslag wordt de dag nadien al aan de logopediste bezorgd.

  • Waar staan jullie voor?

    Groepspraktijk Eclips is een groepspraktijk van erkende klinisch psychologen en pedagogen met een bijkomende therapeutische of psychodiagnostische opleiding of daarvoor in opleiding zijn. We werken ook met een erkende loopbaanbegeleider/stress- en burn-outcoach.
     

    De belangrijkste kernwaarden in onze missie zijn professionaliteit en hulp op maat. Ons team is hoogopgeleid en beschikt over veel medewerkers met een lange ervaring. 

  • Hoe maak ik een eerste afspraak?

    Je kan een eerste afspraak maken via onze website. Als je op de knop ‘Maak een afspraak’ klikt, zie je de beschikbare tijdstippen in Kortrijk en Gent en vul je het aanmeldformulier in.

    Het is mogelijk dat je bevestigingsmail in je spambox terechtkomt. Gelieve die dus indien nodig even te controleren.

    Je kan via onze website geen afspraak maken bij een geconventioneerd psycholoog. Dat kan wel via www.elpen.be

  • Waarom zou ik een onderzoek laten doen? Ik ben helemaal geen voorstander van labels.

    Met een label alleen kun je inderdaad weinig bereiken. Daarmee zet je nog geen concrete stappen om ermee te leren omgaan.

    Daarom is het belangrijk dat je je niet alleen informeert over de kostprijs van een diagnostisch onderzoek, maar ook nagaat of het onderzoek wel voldoende kwalitatief is en zich houdt aan de richtlijnen van het Kwaliteitscentrum voor diagnostiek.

    Een goed psychodiagnostisch onderzoek biedt vooral informatie over hoe bijvoorbeeld ADHD of ASS in jouw leven aanwezig is, tot welke beperkingen het leidt en hoe je er tot nu toe mee omgaat. Van daaruit kun je dan verdere stappen zetten. We noemen dit 'handelingsgerichte' diagnostiek.

  • Hoe werken jullie op het vlak van psychodiagnostiek?

    We werken multidisicplinair in samenwerking met een kinderneuroloog of een kinder-en jeugdpsychiater, een neuroloog of een psychiater. De onderzoeken gebeuren in teamverband en met interne supervisie zodat we een hoge betrouwbaarheid en kwaliteit kunnen garanderen. Wij werken volgens de richtlijnen van het Kwaliteitscentrum voor diagnostiek waar we ook een samenwerkingsrelatie mee hebben.

    ADHD, autisme, persoonlijkheidsstoornissen, enz. zijn officieel gedragsdiagnoses. Dat betekent dat 'testen' slechts een onderdeel uitmaken van het onderzoek. Bij een kwaliteitsvol onderzoek ligt de klemtoon vooral op de moeilijkheden in het dagelijkse leven, ook omdat die de handvaten bieden voor de verdere aanpak.

    Je kan na je diagnostisch traject ook bij ons terecht voor verdere begeleiding. Het diagnostisch traject leidt niet alleen tot de vaststelling van een diagnose (want dat is maar een letterwoord) , maar biedt vooral inzichten hoe je ermee kan omgaan.

    Kwaliteitsvolle onderzoeken naar gedragsdiagnoses vragen veel ervaring, kennis en specialisatie. We hebben veel ervaring met complexe differentiaal diagnostische vragen zoals bijvoorbeeld het onderscheid tussen ADHD en autisme, OCD en autisme, trauma en autisme, ...

  • Kan ik op basis van het onderzoek in Eclips zorgtoeslag aanvragen voor mijn zoon/dochter?

    Ja, dat kan. Als je een bevestigde diagnose hebt na het onderzoek in Eclips kan je zorgtoeslag aanvragen. We noemen dit de zorgtoeslag voor kinderen met een specifieke ondersteuningsbehoefte. Als je wenst dat wij hier bijkomende attestering voor opmaken, vragen we een vergoeding van 50 euro.

  • Kan ik op basis van het onderzoek in Eclips een persoonsvolgend budget aanvragen bij VAPH?

    Ja dat kan. Het persoonsvolgend budget is een budget op maat waarmee je als meerderjarige zorg en ondersteuning kunt kopen binnen je eigen netwerk, bij zorgverleners en bij door het VAPH vergunde zorgaanbieders. Als je wenst dat wij hier bijkomende attestering voor opmaken, vragen we een vergoeding van 50 euro.

Heb je een vraag?

Raadpleeg dan zeker even onze lijst met veelgestelde vragen.
Je kan ook gewoon even bellen of mailen.

Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×