Veelgestelde Vragen

Maak kennis met onze werking

Veelgestelde vragen

Waar staan jullie voor?


Groepspraktijk Eclips is een groepspraktijk van erkende klinisch psychologen en pedagogen die een bijkomende erkende therapeutische of psychodiagnostische opleiding hebben genoten of daarvoor in opleiding zijn. We werken ook met een stress- en burn-outcoach. Wij zijn een belangrijke schakel in de psychologische en pedagogische dienstverlening in de regio. De belangrijkste kernwaarde in onze missie is professionaliteit: wetenschappelijk onderbouwde begeleiding, psychotherapie en psychodiagnostiek.

Hoelang zijn de wachttijden?


Wij hebben korte wachttijden omdat we het aantal intakegesprekken beperken en 6 dagen op 7 een hoge beschikbaarheid hebben. Na het intakegesprek sta je niet voor verrassingen. We laten je enkel op intakegesprek komen als we je ook relatief snel daarna kunnen verder helpen. Je vindt de beschikbare tijdstippen voor een intakegesprek via de knop 'Maak een afspraak'. De wachttijd voor de effectieve start van een onderzoek naar ADHD, Autisme of een andere problematiek duurt vaak ook niet meer dan enkele weken.

Hoe maak ik een eerste afspraak?


Je kan een eerste afspraak maken via onze website. Als je op de knop ‘Maak een afspraak’ klikt, zie je een kalender met de beschikbare tijdstippen. Zo verliezen we op het intakegesprek geen tijd met het noteren van administratieve informatie.

Je ontvangt omwille van de omschakeling naar een nieuw informaticasysteem wellicht tijdelijk geen bevestigingsmail. Gelieve daarom zelf de dag en het uur van je afspraak te noteren. Onze excuses hiervoor.

Als je bijkomende informatie wenst, kan je een e-mail sturen naar info@groepspraktijk-eclips.be of bellen naar het nummer 056 32 58 59. 

Is een intakegesprek verplicht?


Ja, dat klopt. Op het intakegesprek beluisteren we je vraag, bekijken we samen hoe complex en dringend je vraag is en leggen we de eerste klemtonen voor de verdere aanpak.  Dit stelt ons o.a. in staat om te beslissen welke medewerker van Eclips goed voor je geschikt is op basis van specialisatie en persoonlijke stijl. Zo ben je zeker dat je bij de juiste psycholoog, pedagoog of coach terecht komt. Wij houden natuurlijk ook rekening met je persoonlijke voorkeur. Het intakegesprek is tegelijk de start van onze interne teamwerking.

Voor een intelligentieonderzoek voor terugbetaling logopedie is geen intakegesprek nodig.

Moet mijn kind ook op het intakegesprek aanwezig zijn?


Ja, het is in principe aangewezen dat je kind ook op het intakegesprek aanwezig is. Als je je kind omwille van een specifieke reden liever niet meebrengt naar het intakegesprek kan dat natuurlijk ook.

Hoe lang duurt een intakegesprek?


De duur van een intakegesprek kan variëren volgens de complexiteit van je aanmelding. Wij nemen voldoende tijd om je vraag in kaart te brengen zodat wij kunnen inschatten welke psycholoog het meest geschikt is om je verder te begeleiden. Op het intakegesprek is er ook tijd om al je vragen te beantwoorden en leggen we samen de eerste klemtonen voor de verdere aanpak. Zo krijg je een goed beeld van wat je verder kan verwachten.

Wat kost een intakegesprek?


Een intakegesprek kost 60 euro. (vanaf september 62 euro)

Er is een eenmalige opstart- en dossierkost van 36 euro. 

Hoe werken jullie?


Er bestaan heel grote verschillen in de manier waarop psychologen werken. Elke psycholoog heeft een eigen persoonlijke stijl, maar verschilt ook op het vlak van opleiding en specialisatie. Het is belangrijk dat je daar zicht op hebt, zodat je weet of die psycholoog wel voor je geschikt is.  
Wij werken in Eclips hoofdzakelijk vanuit de wetenschappelijke onderbouwde methodieken van de cognitieve gedragstherapie en de oplossingsgerichte therapie en op basis van coachingtechnieken.  Dat betekent dat wij sterk wetenschappelijk, doelgericht en actiegericht te werk gaan. Bij ons wordt niet alleen 'geluisterd' en 'gepraat', maar (tussen de sessies) ook 'geoefend' en 'gewerkt'. Zo maak je sneller vorderingen. We houden natuurlijk ook rekening met je persoonlijke voorkeuren en je leer- en gedragsstijl.

Hoe lang duurt een sessie?


Een sessie bij een psycholoog, pedagoog of coach duurt ongeveer 45 à 50 minuten. Dit kan licht variëren omdat het niet altijd mogelijk is om een gesprek exact binnen deze tijd af te ronden.

Hoe kan ik betalen?


Op het intakegesprek kan je cash betalen, met payconiq of je bankkaart.
Voor de sessie bij een psycholoog, pedagoog of coach kan je cash betalen of met payconiq. Om onze administratie eenvoudig te houden, vragen we je na elke sessie af te rekenen.

De betaling van een psychodiagnostisch onderzoek gebeurt uitsluitend per overschrijving.
Een intelligentieonderzoek voor terugbetaling logopedie kost inclusief verslag 145 euro en moet cash of met payconiq betaald worden op het moment van het onderzoek.

Hoe werkt de terugbetaling?


Je hebt recht op de terugbetalingsregeling van je mutualiteit. De terugbetaling is per mutualiteit verschillend. Je vindt hierover alle informatie op onze pagina ‘Tarieven en Terugbetaling’.

Vanaf het voorjaar van 2019 bestaat er ook een terugbetalingsregeling vanuit de overheid voor cliënten met een diagnose van depressie, een angststoornis of een verslavingsproblematiek. Deze regeling is niet afgestemd op de doelgroep en de werking van een onafhankelijke psychologenpraktijk. Wij maken daarom geen gebruik van deze regeling.

Kost een sessie bij een psycholoog vanaf 1 september nog maar 11 euro?


De overheid en de media hebben aangekondigd dat een sessie bij een psycholoog vanaf 1 september voor iedereen nog maar 11 euro kost. Jammer genoeg is deze terugbetaling in de praktijk nog niet geregeld. 

Wij hopen en verwachten dat in de loop van de komende maanden dit nieuwe systeem wordt uitgerold en houden u hiervan verder op de hoogte. Op dit moment verloopt de terugbetaling helaas nog uitsluitend via de mutualiteiten.

Hoe lang duurt een begeleiding?


Dat is natuurlijk voor iedereen verschillend, maar gemiddeld duurt een begeleiding of psychotherapie enkele maanden omdat wij voorstander zijn van een efficiënte en kortdurende begeleiding. 'Zo lang als nodig, en zo kort als mogelijk' is ons basisprincipe. In het begin kom je in principe wekelijks op gesprek en na een tijdje wordt de frequentie afgebouwd. De therapie wordt meestal in onderlinge samenspraak afgerond als je genoeg vorderingen hebt gemaakt en je zelfstandig op de ingeslagen weg verder kunt.

Heb je een vraag? Raadpleeg onze lijst met veelgestelde vragen.

Je kan ook gewoon even bellen of mailen.