Veelgestelde Vragen

Maak kennis met onze werking

Veelgestelde vragen

Hoelang zijn de wachttijden?


Wij hebben korte wachttijden omdat we het aantal intakegesprekken beperken. We laten je enkel op intakegesprek komen als we je ook snel daarna kunnen verder helpen. Je vindt de beschikbare tijdstippen voor een intakegesprek via de knop 'Maak een afspraak'. Je begeleiding of therapie kan daarna meestal ook binnen de week starten. Omwille van die reden bedraagt de wachttijd voor de effectieve start van een onderzoek naar ADHD, Autisme of een andere problematiek meestal ook niet meer dan enkele weken.

Hoe maak ik een eerste afspraak?


Je kan een eerste afspraak maken via onze website. Als je op de knop ‘Maak een afspraak’ klikt, zie je een kalender met de beschikbare tijdstippen. Zo verliezen we op het intakegesprek geen tijd met het noteren van administratieve informatie.

Ontvang je geen bevestigingsmail? Dan is die in je spambox/ongewenste e-mail terechtgekomen. Je kan de e-mail dan daar terugvinden. 

Als je bijkomende informatie wenst, kan je mailen of bellen naar het nummer 0473 64 26 36. Het gebeurt soms dat er niet onmiddellijk wordt opgenomen, maar dan bellen we je in principe binnen het uur terug.

Is een intakegesprek verplicht?


Ja, dat klopt. Wij willen de kwaliteit van onze dienstverlening zo hoog mogelijk houden. Daarom bespreken we o.a. tijdens het intakegesprek welke medewerker het meest voor je geschikt is op basis van inhoudelijke specialisatie en persoonlijke stijl. Zo heb je de garantie dat de psycholoog of pedagoog ook echt bij je past. Wij houden natuurlijk ook rekening met je persoonlijke voorkeur. Het intakegesprek is ook de start van onze interne teamwerking.

Voor een afzonderlijk intelligentieonderzoek is er geen intakegesprek voorzien.

Hoe lang duurt een intakegesprek?


De duur van een intakegesprek kan variëren volgens de complexiteit van je aanmelding. Wij nemen voldoende tijd om je vraag in kaart te brengen zodat wij weten welke psycholoog het meest geschikt is om je verder te begeleiden. Op het intakegesprek is er ook tijd om al je vragen te beantwoorden en leggen we samen de eerste klemtonen voor de verdere aanpak. Zo krijg je een goed beeld van wat je van de begeleiding of therapie kan verwachten.

Hoe lang duurt een sessie?


Een sessie bij een psycholoog of pedagoog duurt ongeveer 45 à 50 minuten. Dit kan licht variëren omdat het niet altijd mogelijk is om een gesprek exact binnen deze tijd af te ronden.

Wat kost een intakegesprek?


Een intakegesprek kost 55 euro.

Er is een eenmalige dossierkost van 30 euro. Dit bedrag heeft betrekking op de kosten die verbonden zijn aan administratie- en dossierkosten, communicatie met je husiarts of doorverwijzer, het gebruik van allerlei therapiematerialen en therapeutische screeningsinstrumenten, enz.

Hoe kan ik betalen?


Op het intakegesprek kan je cash betalen, met payconiq of je bankkaart.
Voor de sessie bij een psycholoog of pedagoog kan je cash betalen of met payconiq. Om onze administratie eenvoudig te houden, vragen we je na elke sessie af te rekenen.

De betaling van een psychodiagnostisch onderzoek gebeurt uitsluitend per overschrijving.
Een intelligentieonderzoek voor terugbetaling logopedie moet cash of met payconiq betaald worden op het moment van het onderzoek.

Hoe werkt de terugbetaling?


Je hebt recht op de terugbetalingsregeling van je mutualiteit. De terugbetaling is per mutualiteit verschillend. Je vindt hierover alle informatie op onze pagina ‘Tarieven en Terugbetaling’.

Vanaf het voorjaar van 2019 bestaat er ook een terugbetalingsregeling vanuit de overheid voor cliënten met een diagnose van depressie, een angststoornis of een verslavingsproblematiek. Deze regeling is niet afgestemd op de doelgroep en de werking van een onafhankelijke psychologenpraktijk. Wij maken daarom geen gebruik van deze regeling.

Hoe werken jullie?


Er bestaan heel grote verschillen in de manier waarop psychologen werken. Elke psycholoog heeft een eigen persoonlijke stijl, maar verschilt ook op het vlak van opleiding en inhoudelijke specialisatie. Het is belangrijk dat je daar als cliënt zicht op hebt, zodat je weet of die psycholoog wel voor je geschikt is.  
Wij werken in Eclips hoofdzakelijk met de methodieken van de cognitieve gedragstherapie en de oplossingsgerichte therapie.  Dat betekent dat wij sterk wetenschappelijk en doelgericht te werk gaan. We houden daarbij natuurlijk ook rekening met je persoonlijke voorkeur.

Hoe lang duurt een begeleiding?


Dat is natuurlijk voor iedereen verschillend, maar gemiddeld duurt een begeleiding of psychotherapie enkele maanden. In het begin kom je in principe wekelijks op gesprek en na een tijdje wordt de frequentie afgebouwd. De therapie wordt meestal afgerond als je genoeg vorderingen hebt gemaakt en je zelfstandig op de ingeslagen weg verder kunt.

Heb je een vraag? Raadpleeg onze lijst met veelgestelde vragen.

Je kan ook gewoon even bellen of mailen.