Volwassenen en Ouderen met psychische klachten

Psychologische hulp

Wie Kan er bij ons terecht?

Piekeren en telkens rondjes draaien in je hoofd is heel vermoeiend en belastend. Het kan je levenskwaliteit sterk verminderen. Heel wat mensen hebben er last van. Piekeren leidt ook vaak tot angst- en slaapproblemen. Leren loslaten en aanvaarden dat de dingen niet altijd zijn zoals je wil dat ze zijn, is vaak een deel van de oplossing.

Meer vragen? Neem contact

In elke relatie komen spanningen voor. Als die spanningen te lang blijven aanslepen, brengen ze het fundament van je relatie in gevaar. Met elkaar praten wordt dan steeds moeilijk of leidt onmiddellijk tot discussies of een lange periode van stilzwijgen. Met koppeltherapie zoeken we een manier om opnieuw constructief met elkaar om te gaan.

Meer vragen? Neem contact

Als je een burn-out hebt, voel je je uitgeput, ben je jezelf niet meer en twijfel je aan je eigen bekwaamheid. De relatie met een leidinggevende of met collega's speelt bijna altijd een grote rol. Burn-out wordt vaak verward met depressie. Daarom is een goede diagnose aangewezen. Burn-out treft vooral gedreven mensen.

Meer vragen? Neem contact

Hooggevoeligheid is een onderschat probleem. Het probleem onderkennen is al een eerste stap. Daarna kun je in de therapie leren hoe je overprikkeling kan voorkomen en er beter mee kan omgaan.

Meer vragen? Neem contact

Dwanggedachten kunnen je leven ernstig verstoren. Zij gaan vaak ook gepaard met dwanghandelingen zoals dingen controleren, tellen, ... Zo geraak je snel in een vicieuze cirkel en verlies je levenskwaliteit. In de therapie bouwen we geleidelijk je dwanghandelingen af zodat je terug een vrijer leven kan leiden en werken we aan je angstgedachten.

Meer vragen? Neem contact

Alcoholafhankelijkheid is een van de meest voorkomende en onderschatte problemen bij volwassenen. Alcohol neemt immers een grote plaats in ons sociaal leven. De verslaving begint meestal heel geleidelijk. Eenmaal je er nadelen van begint te ondervinden, is het vaak moeilijk om het nog alleen op te lossen.

Meer vragen? Neem contact

Als angst je leven gaat beheersen, leidt dat tot veel kwaliteitsverlies. Als je angstig bent, ga je ook sneller situaties vermijden. Hierdoor doe je na een tijdje een heleboel dingen niet meer, kom je in conflict met anderen en gaat de angst een steeds grotere rol in je leven spelen.

Meer vragen? Neem contact

Het stijgend gebruik van antidepressiva in ons land is zorgwekkend. Een depressie wordt vaak verward met een burn-out. Als je een depressie hebt, kan je nog wel, maar wil je niet meer. Bij een burn-out is het net het omgekeerde. Bij een lichte en matige depressie is de effectiviteit van psychotherapie bewezen.

Meer vragen? Neem contact

Vaak wordt chronische vermoeidheid onterecht afgedaan als 'iets dat tussen de oren zit'. Niets is minder waar. Als je vermoeidheid niet over gaat, is dat ook echt zo. Maar de manier waarop je met je vermoeidheid omgaat, heeft wel invloed op de evolutie van je klachten. Je kan hier via therapie meer inzicht in krijgen.

Meer vragen? Neem contact

Er zijn allerlei soorten tics: knipperen met de ogen, hoesten, je neus aanraken, enz. Hoe meer je op die tics begint te letten, hoe erger ze vaak worden. We kunnen met gedragstherapie die tics meestal snel verminderen. Soms maken de tics deel uit van een onderliggende problematiek zoals Gilles De La Tourette.

Meer vragen? Neem contact

Chronische pijn komt ongeveer bij 8,5 % van de Belgische bevolking voor. Een afdoende medische behandeling bestaat vaak niet. Beter leren leven met de pijn zodat je levenskwaliteit er minder door wordt beïnvloed, kan wel. In de therapie leren we je om zicht te krijgen op de psychologische en sociale aspecten van je pijn en bekijken we hoe je er beter mee kan omgaan.

Meer vragen? Neem contact

Heb je een vraag? Raadpleeg onze lijst met veelgestelde vragen.

Je kan ook gewoon even bellen of mailen.