Psychodiagnostisch onderzoek

Wij hebben een gespecialiseerd psychodiagnostisch team voor kinderen, jongeren en volwassenen. Je kan bij ons terecht voor een volledig multidisciplinair psychodiagnostisch onderzoek naar ADHD, Autisme, hoogbegaafdheid, faalangst ... bij kinderen vanaf 3 jaar, jongeren en volwassenen. Wij zijn ook uitgerust voor de psychodiagnostiek van DSM 5-persoonlijkheidsstoornissen (bijv. borderline, narcisme, ...) en syndroomstoornissen. We hebben een ruime expertise in (complexe) differentiaaldiagnostische vragen zoals bijvoorbeeld het onderscheid tussen trauma en autisme of tussen borderline en autisme. Alle onderzoeken gebeuren in samenwerking met een neuroloog, kinder-en jeugdpsychiater of psychiater.

Wij doen ook intelligentieonderzoeken voor terugbetaling van logopedie voor kinderen vanaf 2,5 jaar en hebben geen wachttijden. We beschikken daarvoor over alle recente intelligentietesten (zowel de verbale tests WPPSI IV en WISC V als de niet-verbale test SON-R 2-8). Je vindt de beschikbare data via de knop 'Maak een afspraak'. Hiervoor is geen intakegesprek nodig.

Maak kennis met ons stappenplan

Klinische psychodiagnostiek bij kinderen, jongeren en volwassenen vraagt een specifieke ervaring en expertise. Wij zijn een gespecialiseerd centrum dus je kan bij ons ook terecht met (complexe) differentiaaldiagnostische vragen. Onze officiële onderzoeksinstrumenten, teamwerking, interne supervisie, handelingsgerichte verslagen, validering bij een neuroloog, kinderpsychiater of psychiater en jarenlange klinische ervaring staan borg voor kwaliteit.

  • Aanmelding

    • Maak via de website een afspraak voor een intakegesprek
    1
  • Intakegesprek

    • We brengen je vraag in kaart en luisteren naar je verwachtingen
    • We bespreken de (voorlopige) samenstelling van het onderzoek
    • We informeren je over de tijdsplanning en de kostprijs
    • Je hebt recht op de terugbetalingsregeling van je mutualiteit (Zie Tarieven & Terugbetaling)
    2
  • Psychodiagnostisch onderzoek

    • Het onderzoek naar ADHD, autisme, persoonlijkheidstoornissen, ... gebeurt door een gespecialiseerd psycholoog.
    • ADHD, autisme, persoonlijkheidsstoornissen, ... zijn allemaal klinische diagnoses. Dat betekent dat 'testen' slechts een (relatief klein) onderdeel (mogen) uitmaken van het onderzoek. De klinische onderdelen van het onderzoekstraject zijn het belangrijkste. We hebben een ruime expertise in (complexe) differentiaaldiagnostische vragen zoals bijvoorbeeld het onderscheid tussen ADHD en autisme, syndroomstoornissen en autisme, trauma en autisme of (bij volwassenen) tussen borderline en autisme.
    • In de meeste gevallen (bijvoorbeeld een onderzoek naar ADHD of autisme) bestaat een onderzoek uit 4 onderzoeksdelen van 1,5 tot 2 uur. Bij complexere onderzoeksvragen zoals bijvoorbeeld een onderzoek naar ADHD én autisme zijn er in principe 6 onderzoeksdelen.
    3
  • Terugkoppelingsgesprek en verslag

    • We voorzien op het einde een uitgebreid terugkoppelingsgesprek zodat je een goed inzicht krijgt in de bevindingen van het onderzoek.
    • Je ontvangt een uitgebreid verslag waar je verder mee aan de slag kan. Het verslag is geen eindpunt, maar biedt je een nieuwe start.
    4
  • Begeleiding of psychotherapie

    • Je kan na het onderzoek ook bij ons terecht voor verdere begeleiding of psychotherapie
    5
  • Waar staan jullie voor?

    Groepspraktijk Eclips is een groepspraktijk van erkende klinisch psychologen en pedagogen die een bijkomende therapeutische of psychodiagnostische opleiding hebben genoten of daarvoor in opleiding zijn. We werken ook met een erkende loopbaanbegeleider/stress- en burn-outcoach. De belangrijkste kernwaarden in onze missie zijn professionaliteit en hulp op maat. Ons team is hoogopgeleid en beschikt over veel medewerkers met een lange ervaring. 

  • Hoe maak ik een eerste afspraak?

    Je kan een eerste afspraak maken via onze website. Als je op de knop ‘Maak een afspraak’ klikt, zie je de beschikbare tijdstippen in Kortrijk en Gent en vul je het aanmeldformulier in. Zo verliezen we op het intakegesprek geen tijd met het noteren van administratieve informatie.

    Het is mogelijk dat je bevestigingsmail in je spambox terechtkomt. Gelieve die dus indien nodig even te controleren. Als je bijkomende informatie wenst, kan je een e-mail sturen naar info.kortrijk@groepspraktijk-eclips.be of info.gent@groepspraktijk-eclips.be.

  • Waarom is er een coördinatie- en administratiekost?

    Op het intakegesprek vragen we je ook om een coördinatie- en administratiekost te vereffenen. Dit bedrag is een vergoeding voor het werk van de coördinator die het centrale aanspreekpunt is van onze praktijk en hiervoor je administratief en inhoudelijk dossier voorbereidt en opmaakt, je toewijst aan de meest geschikte Eclipsmedewerker en therapeutische of psychodiagnostische aandachtspunten voor deze medewerker formuleert. Op die manier bewaken wij o.a. onze kwaliteit en professionaliteit.

  • Hoe werken jullie op het vlak van psychodiagnostiek?

    Wij hebben een gespecialiseerd psychodiagnostisch team voor kinderen en jongeren en daarnaast een afzonderlijk team voor volwassenen. We werken multidisicplinair in samenwerking met een (kinder)neuroloog of een (kinder-en jeugd)psychiater. De onderzoeken in onze praktijk gebeuren uitsluitend in teamverband en met interne supervisie en validering. Onderzoeken naar ADHD, autisme, persoonlijkheidsstoornissen, enz. behoren tot het domein van de klinische psychodiagnostiek. Dat betekent dat 'testen' slechts een (relatief klein) onderdeel (mogen) uitmaken van het onderzoek.

    Kwaliteitsvolle onderzoeken naar klinische diagnoses vragen een grote klinische expertise, kennis en specialisatie. We hebben een ruime expertise in (complexe) differentiaaldiagnostische vragen zoals bijvoorbeeld het onderscheid tussen ADHD en autisme, OCD en autisme, trauma en autisme of (bij volwassenen) tussen borderline en autisme. Je vindt meer informatie over onze psychodiagnostische werking op onze website bij 'Aanbod en werkwijze'.

Heb je een vraag?

Raadpleeg dan zeker even onze lijst met veelgestelde vragen.
Je kan ook gewoon even bellen of mailen.

Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×